Co dala Itálie světu
Italská kuchyně patří mezi jednu z nejoblíbenějších. Nabízí mnoho druhů mas, ryb, nádivek, zmrzlin, dezertů a těstovin (kterých má více než 400 druhů).
Podle plodin se dělí na severní, střední a jižní.
TO NEJLEPŠÍ Z ITALSKÉ KUCHYNĚ
Pizza - je plát ve tvaru kruhu ze světlého chlebového těsta. Na vrch se dává vstva rajčatového suga nebo smetanové omáčky. Klasickou pizzou je Margherita - rajčatový základ, mozzarella, bazalka, olivový olej.
Sýry - Mozarella, Parmigiano Reggiano, Gorgonzola, Grana Padano
Víno -Sangiovese, Barbera, Chianti, Nebbiolo, Catarrato Bianco Siciliano, Nero ďAvola, Montepulciano, Trebbiano Toscano
Bylinky - Bazalka, Rozmarýn, Peperoncino - chilli,...
Šunky, uzeniny - Prosciutto, Bresaola, Mortadella, Pancetta, Lardo
Dezerty - Tiramisu, Panna Cotta, Cassata, Pandoro, Panettone, Profiterol,...
Pokrmy - Spaghetti bolognese, Spaghetti alla carbonara, Rissoto, Minestrone,...