Jdi na obsah Jdi na menu
 


Těstoviny

17. 1. 2013

 

Tradiční recept na výrobu těstovin je poměrně lehký - stačí k tomu poouze voda a pšenice. Rozlušijí se těstoviny vaječné, bezvaječné, celozrnné, domácí a jiné.

První zmínka o těstovinách pochází již z 1. století n.l. Je zde popisována příprava obložených těstovin - lasagne.

 

Druhy těstovin

 

PLNĚNÉ

Tortellinni - mají tvar prstýnku. Mezi oblíbené patří tortellinni s masovou, špenátovou, sýrovou nebo houbovou náplní. 

Ravioli - mají tvar čtverečku. Opět je na výběr z náplní již uvedených.

Cappelleti - mají tvar kloboučků.

Canelloni - mají tvar dutého válečku, který se naplní a pak zapéká v rajčatové či bešamelové omáčce

NEPLNĚNÉ

Spaghetti

Spaghettini - ztenčené spaghetti

Bucatini - dlouhé spaghetti, uvnitř jsou duté

Makkaroni - široké, duté těstoviny

Linguine - tenké, zploštělé spaghetti

Fettuccine - široké nudle

Tagliatelle - široké nudle, tenčí než fetuccine

Pappardelle - široké nudle zamotané do klubíčka

Penne - krátké, široké a duté těstoviny, mají skosené konce

Pizzoccheri - rovné nudle, musí obsahovat 80% pohankové mouky

Rigatoni - jsou podobné penne, jen mají rovné konce a jsou delší

Lasagne - 2,5 x 8 cm dlouhé těstoviné plátky

Faralle - mají tvar mašliček

Fusilli - vřetena

Gnocchi - noky vyráběné převážně z bramborového těsta

Radatori - noky s žebrováním

Orecchiette - těstoviny, které mají tvar oušek

Cavatelli - tři centimetry dlouhé těstoviny

Casarecce - domácí těstoviny ve tvaru písmene S

Rotelle - jsou ve tvaru kola od vozu

 

POLÉVKOVÉ TĚSTOVINY

Stelline - malé hvězdičky

Peperini - kuličky nebo kostičky

Alfabetti - písmenka a číslice -nejoblíbenější u dětí

Anellini - malé kroužky

Capellini tagliati - nalámané, velmi tenké spaghetti

Cinchigliette - těstoviny ve tvaru mořské ulity

Farfalline - stejné jako farfalle, jen jsou menší