Těstoviny
Tradiční recept na výrobu těstovin je poměrně lehký - stačí k tomu poouze voda a pšenice. Rozlušijí se těstoviny vaječné, bezvaječné, celozrnné, domácí a jiné.
První zmínka o těstovinách pochází již z 1. století n.l. Je zde popisována příprava obložených těstovin - lasagne.
Druhy těstovin
PLNĚNÉ
Tortellinni - mají tvar prstýnku. Mezi oblíbené patří tortellinni s masovou, špenátovou, sýrovou nebo houbovou náplní.
Ravioli - mají tvar čtverečku. Opět je na výběr z náplní již uvedených.
Cappelleti - mají tvar kloboučků.
Canelloni - mají tvar dutého válečku, který se naplní a pak zapéká v rajčatové či bešamelové omáčce
NEPLNĚNÉ
Spaghetti
Spaghettini - ztenčené spaghetti
Bucatini - dlouhé spaghetti, uvnitř jsou duté
Makkaroni - široké, duté těstoviny
Linguine - tenké, zploštělé spaghetti
Fettuccine - široké nudle
Tagliatelle - široké nudle, tenčí než fetuccine
Pappardelle - široké nudle zamotané do klubíčka
Penne - krátké, široké a duté těstoviny, mají skosené konce
Pizzoccheri - rovné nudle, musí obsahovat 80% pohankové mouky
Rigatoni - jsou podobné penne, jen mají rovné konce a jsou delší
Lasagne - 2,5 x 8 cm dlouhé těstoviné plátky
Faralle - mají tvar mašliček
Fusilli - vřetena
Gnocchi - noky vyráběné převážně z bramborového těsta
Radatori - noky s žebrováním
Orecchiette - těstoviny, které mají tvar oušek
Cavatelli - tři centimetry dlouhé těstoviny
Casarecce - domácí těstoviny ve tvaru písmene S
Rotelle - jsou ve tvaru kola od vozu
POLÉVKOVÉ TĚSTOVINY
Stelline - malé hvězdičky
Peperini - kuličky nebo kostičky
Alfabetti - písmenka a číslice -nejoblíbenější u dětí
Anellini - malé kroužky
Capellini tagliati - nalámané, velmi tenké spaghetti
Cinchigliette - těstoviny ve tvaru mořské ulity
Farfalline - stejné jako farfalle, jen jsou menší